Köks- och badrumsrenovering i Uppsala

Inspiration

 • Guide: Marockanskt kakel – 5 tips inför ditt köp

  19 November 2018
 • Nordafrika ligger närmare än du tror – marockanskt kakel går att hitta i många hushåll i Sverige. Men vad skiljer det från annat kakel? Och vad bör du tänka på inför ett eventuellt köp? Vi listar fem saker som är bra att veta om de vackra plattorna.

  1.Marockanskt kakel – Material

  En avgörande skillnad mellan marockanskt kakel och andra sorters kakel och klinkers är tillverkningen. Marockanskt kakel, som i grunden består av vatten, cement, kiselsand, marmormjöl och färgpigment, bränns nämligen inte i ugn. Istället pressas det i en hydraulisk press och får sedan torka under lång tid så att plattorna härdas. De tillverkas alltså för hand, vilket sätter en personlig prägel på varje kakelplatta.

  2. Marockanskt kakel – Behandling

  De marockanska cementplattorna behöver impregneras ordentligt med hjälp av en ytbehandling som stänger igen deras så kallade porer. Detta för att de dels ska klara av väta, dels för att de inte ska suga åt sig någon smuts. Mödosamt, kan tyckas, men då bör tilläggas att mönstret i marockanska kakelplattor ligger så djupt som 3-4 mm ned – vilket innebär att de är väldigt tåliga mot vanligt slitage!

  3. Marockanskt kakel – Säregenhet

  På grund av att marockanskt kakel är handgjort kan varje platta skilja sig från den andra, på flera sätt. Under torkningsfasen kan nämligen plattorna krympa olika mycket, både i tjocklek och bredd. Detsamma gäller för plattornas färg, som kan se ut att skifta beroende på hur själva plattan formats. Detta syns tydligast på enfärgade marockanska kakelplattor; en platta som färgats helsvart skiftar nästan alltid i olika grå toner. Även mönstret påverkas av tillverkningsprocessen, genom att mänsklig hand helt enkelt kan sudda ut en del av det eller råka skapa ett litet hack i någon kant. Det går naturligtvis att försöka slipa bort, men många anser att dessa skönhetsfläckar bidrar till att göra kaklet ännu vackrare. Man skulle kunna säga att de alla tillsammans utgör det marockanska kaklets trumfkort.

  4. Marockanskt kakel – Utomhus

  Låt säga att du vill ge din terrass ett skönhetslyft, eller varför inte piffa upp trappan till ytterdörren – medelst kakelsättning, naturligtvis. Men då ställs du plötsligt inför den stora frågan: kan marockanskt kakel läggas utomhus, i ett skandinaviskt klimat?  Därom tvista de lärde, men sammantaget kan om de opponerande sidornas åsikter sägas följande: cementplattor ska gå att använda utomhus, även i svenska vintertemperaturer. Dock måste du försäkra dig om att underarbetet samt fog- och fixmassan är ordentligt gjorda och avsedda för just utomhusbruk. Annars finns en risk för, om kakelplattorna inte är helt torra vid sättning, att vattnet i dem expanderar när det fryser till is. Eftersom cement inte expanderar på samma sätt vid frysning, kan i sådant fall plattorna spricka. Du ska även vara beredd på att utekakel kräver lite mer underhåll än sitt inomhussyskon. Men med denna vetskap och förberedelse är det fritt fram för dig skapa dina drömmars uteplats!

  5. Marockanskt kakel – Fläckar

  Om olyckan skulle vara framme och du på något sätt får fläckar eller missfärgningar på ditt marockanska kakel, finns knep att tillgå för att få bort det. Prova att blanda vatten med ättika och gnugga eller vattenslipa (med vatten och fint sandpapper) på de berörda plattorna. Glöm bara inte att göra om impregneringen efteråt.

  Vill du ha hjälp med att lägga marockanskt kakel hemma hos dig? Vi på Uppsala kakelteknik hjälper dig! Har du fått upp intresset för kakel och vill läsa mer kan du utforska portugisiskt kakel här!