Köks- och badrumsrenovering i Uppsala

Inspiration

 • Kakel | Mosaik – 5 saker du inte visste om mosaik

  3 December 2018
 • Mosaik är ett ord som de flesta känner sig förtrogna med, och till och med tycker om. Men hur mycket vet du egentligen om den kakelliknande mosaiken? Uppsala Kakelteknik svarar på fem frågor som många ställer sig om mosaik!

   

  1. Kakel | Mosaik – Vad är mosaik?

  Att definiera mosaik är till stor del att skala bort mycket av det man tror sig veta om konceptet. Mosaik är ett mönster eller en bild som utgörs av små bitar av varierande material, form och storlek som har fästs på ett stelnande underlag såsom cement, murbruk eller kitt. Ordets etymologi kommer från ett grekiskt ord som betyder “tillhörande muserna”, det vill säga de gudomliga musor som inspirerade antikens intellektuella och konstnärer. Då mosaik oftast tillverkas på sådant sätt att var och en av dessa bitar är unika, bildar de tillsammans spektakulära och personliga mönster.

  2. Kakel | Mosaik – Hur länge har människan använt mosaik?

  De äldsta mosaiker som människan vet om är golvmosaiker, som inte hade något konkret motiv. Man anar att de fyllde samma dekorativa funktion som mattor, som varit i bruk mycket längre tid än mosaik. Det allra äldsta mosaik exemplet hittades i ett tempel i Mesopotamien, gjort med bitar och skärvor av färgade stenar, skal och elfenben, för över 200 år f.Kr.

  3. Kakel | Mosaik – Vad är mosaik gjort av?

  Eftersom mosaik, som tidigare nämnt, består av bitar från ett eller flera sorters material, är valet av råvara nästintill oändligt. Men de mest utbredda materialen för olika slags heminredning i Sverige är numera glas, natursten, klinker och keramik.

  4. Kakel | Mosaik – Var i hemmet kan man ha mosaik?

  Ett härlig drag hos mosaiken är att det går bra att använda på både väggar och golv! Naturligtvis har materialet inverkan på var det passar bäst, men natursten, klinker, glas och keramik går för det mesta fint att sätta upp på vägg och golv. I vissa fall kan även denna typ av mosaik installeras för utomhusbruk, men vi rekommenderar att du hör dig för om materialet en extra gång innan en sådan plattsättning genomförs.

  5. Kakel | Mosaik – Kan man bara ha mosaik på väggar och golv?

  Svaret är skarpt och bestämt nej. Mosaikutsmyckning används inom så många fler områden än så. Flertalet hantverkare och konstnärer gör otaliga typer av produkter med hjälp av mosaikens prydande inslag, som möbler, dekorationer och trappor. Till denna grupp hör så klart även poolerna med sina, oftast, distinkt blå plattor.

  Är du intresserad av att sätta mosaik, klinker eller kakel hemma hos dig? Uppsala Kakelteknik hjälper dig!